Falkép restaurálás

Helyszínen végzett, kül- vagy beltéri munkáknál gyakori feladat a falkép restaurálás, amikor is a festmény hordozója maga a vakolat, gyakorlatilag a festmény szinte együtt „él” az épülettel, ezért például egy egyszerű beázás közvetlenül érintheti. Az adott freskó vagy szekkó helyreállítását a fennálló építészeti problémák kiküszöbölésével — mint a falak vízszigetelése vagy tetőcsere — készíthetjük elő.

Habár a falfestmények igen ellenállóak, optimális körülmények között akár több ezer évig (pl. egyiptomi sírkamrák falképei) is sértetlenek maradhatnak, azonban a fal nedvesedése előbb-utóbb meggyengítheti és megrongálhatja azokat. Ilyenkor sók mozgása indul meg a falban, amely felületi „kivirágzást” vagy vakolat alatti kikristályosodást, s ezzel a vakolat feltáskásodását — legrosszabb esetben leválását — eredményezheti.

Emiatt először az épület nedvesedését, majd a sók jelenlétét kell megszüntetni, s csak azután lehet a vakolatot konzerválni, és a festmény felületét kezelni. Egyes esetekben a vakolat annyira meggyengülhet, hogy a festményt le kell választani, és egy új, mobil hordozóra átültetni.

Az alábbi fotókra kattintva rövid, képes leírásokat olvashat néhány munkánkról, melyet esetenként "mozgóképes" animációval színesítettünk.

 

Koronás magyar címer sgraffito

Szerző: Márton Ferenc (?)
Téma: Koronás magyar címer
Méret: 109 × 166 cm
Anyag: sgraffito
Kor: 1928 (?)
Helyszín: Napudvar lakóház, Budapest XI., Fadrusz u. 12.

Rézkígyó

Szerző: Ismeretlen
Cím: Rézkígyó
Méret: 101 × 160 cm
Anyag: olajjal festett falkép
Kor: XVIII. század
Helyszín: Görög Katolikus Székesegyház, Hajdúdorog

Ornamentális díszítő falfestés

Téma: Ornamentális díszítő falfestés
Méret: 2 × 3 m
Anyag: Olajfestés falon
Kor: XIX-XX. század fordulója
Helyszín: Szt. Erzsébet plébániatemplom, Rózsák tere, Budapest

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.