Magunkról

Bemutatkozás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőrestaurátor szakán diplomáztunk, mindannyian a Magyar Restaurátorkamara és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagságával rendelkezünk. Műtermünk 1997 óta működik Budapesten, ahol főleg vászonképek, valamint fatáblára és papírra készült festmények restaurálását végezzük. Megrendelőink közé magánszemélyek, műkereskedők, gyűjtők tartoznak, de gyakran teljesítünk múzeumi és egyházi megbízásokat is. Csoportosan és egyénileg is rendszeresen részt veszünk kiemelt jelentőségű pályázati munkákban.

A műtermi festmények restaurálásán felül szakmai profilunk jelentős részét teszik ki a falkép restaurálási munkák. Rendelkezünk a védett épületek helyreállításához, kutatásához szükséges műemléki restaurátor szakértői akkreditációval.

Műtermünk tagjai:

Csűrös Orsolya, Fehérvári Ágnes, Gajzágó Dorottya, Nagy-Emri Zsófia, Zsiros Ágnes

Szakmai tevékenységünk

Festő-restaurátor csoportunk fő feladatának festmények, mozaikok helyreállítását tekinti,  mivel azonban a festményrestaurálás egyik alapja a különböző korú műtárgyak festéstechnikájának ismerete és elsajátítása, ezért autentikus technikával készítünk pontos másolatokat festményekről, vagy akár mozaikokról is. Megbízásaink között gyakran szerepel műemléki épületek falkutatása. A felújítás előtt álló védett épületek korábban festett falfelületeinek részleges feltárása, dokumentálása a hatályos rendeleteknek megfelelően történik. Festményrestaurátorként feladatunknak tekintjük, hogy a hozzánk fordulókat néhány tanáccsal is segítsük műtárgyaik állagmegóvását illetően. A jövőbeni károsodások nagy része könnyen elkerülhető egy-két egyszerű alapelv betartásával, például a festmény megfelelő elhelyezésével, tárolásával.

Munkánk menete

A megrendelői megkeresés után a festmény szemrevételezése az első lépés. Ilyenkor döntjük el — a tulajdonossal egyeztetve — a restaurálás menetét, a beavatkozás mértékét, és a restaurátori díjat. Mivel művészi alkotásokról van szó és a műtárgyak minden esetben egyediek, a restaurátor feladatát is az adott tárgy jellege, állapota határozza meg. Ez teszi szükségessé a tárgyak előzetes felmérését, valamint az egyedi munkamenet megtervezését. A szállítható méretű képeket műtermünkben restauráljuk, a nagyobb és helyhez kötött tárgyak helyreállítása esetében helyszíni munkát végzünk. A restaurálás menetét fotókkal dokumentáljuk, igény szerint saját dokumentációs példányt állítunk össze, mely szöveges és válogatott képi anyag segítségével mutatja be a restaurálás részletes menetét.

A mi szakmánkban elsősorban a műtárgyak megmentése a cél. Alapvetően a tárgyak állagmegóvására, és a legszükségesebb restaurátori beavatkozásra törekszünk. Amennyiben a megrendelő kéri, és a tárgy állapota is megkívánja a nagyobb mértékű restaurálást, abban az esetben lehetőleg visszafordítható eljárásokkal, a későbbiekben eltávolítható anyagokkal dolgozunk. 

Szolgáltatásaink között szerepel, hogy kollégánkkal közvetlenül egyeztethet és találkozhat németországi műtermében. restaurierung-agnes-zsiros.com 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.