Falkutatás

Műemlék épületek felújítása kapcsán a Kormányhivatal régészeti, művészettörténeti, és restaurátori kutatást írhat elő a tulajdonosoknak, mielőtt a munkák megkezdődnének. A festőrestaurátori kutatás az épület külső és belső falfestésének feltérképezését, minél átfogóbb megismerését jelenti. A fal jellegéből adódóan (málló, töredezett vakolat, többszörösen átfestett, átglettelt rétegek, stb.) különböző nagyságú és mélységű kutatóablakok kerülnek feltárásra. Ezekből a szondázó ablakokból következtetni lehet az épület kifestésének periódusaira, a festék anyagára, technikájára, esetleg a díszítőfestések mintájára.

A helyszíni munka után kutatási dokumentációt készítünk – a mindenkori örökségvédelmi hivatal által előírt tartalom szerint –, mely a kutatás eredményeit, és a helyszínen készített fotókat tartalmazza. Amennyiben a tulajdonos a falfelületek eltakarása mellett dönt, segítünk a megfelelő (később eltávolítható, így a festékréteget megőrző) anyagok kiválasztásában, illetve ha a teljes fal feltárására kerülne sor, akkor vállaljuk az épület falfestésének teljes restaurálását.

Az alábbi fotókra kattintva rövid, képes leírásokat olvashat néhány munkánkról.

 

Rákóczi-Aspremont kastély, Mád

A barokk stílusú Rákóczi-Aspremont kastély mai állapota többszöri átépítés eredménye. Az L alakú épület földszintjén jelenleg nyolc, míg az emeleten tizenhárom helyiség van, melyek vakolata több rétegű festést hordoz. A kutatás célja a kastélybelső falainak festett rétegeiről, azok jellegéről, rétegszámáról átfogó képet kapni, és így a művészettörténészekkel közösen a ház koronkénti színvilágát meghatározni. Ezért törekedtünk arra, hogy minden szobában kutatóablakot nyissunk a falon, az ablakbélletben, ha van kályhafülke, akkor annak párkányzatán, illetve a mennyezeten és a stukkódíszen.

Keglevich-Pallavicini kastély

A neobarokk stílusban átépített szilvásváradi Keglevich-Pallavicini műemlék kastély belső díszítő falfestésének restaurátori kutatása az épület felújítása miatt vált szükségessé. Minél több helyiségben nyitottunk kutatóablakot, hogy az 1870-es évekbeli Keglevich-korszak építkezéséhez köthető díszítő falfestés nyomait felleljük. A kastély termeiben, szobáiban egyszínű, vagy hengerelt patronmintás festéseket találtunk, míg a régi lépcsőházban impozánsabb, gazdagabb színvilágú díszítés került elő.

Római Katolikus Templom, Tekenye

A műemléki védelem alatt álló tekenyei római katolikus templom belső falfestéseinek restaurátori kutatása és dokumentálása azt követően vált szükségessé, hogy a templom falfestése egy felújítás során nagy százalékban megsemmisült. A tisztasági festés előkészítésére a festők a legkorábbi épületrész falait és boltozatait takaró festéseket spaklival lekaparták. A kutatás a lepusztított falfelületen történt, így a helyszíni munka kutatóablakok nyitása helyett a régi templomrész teljes falfelületének alapos szemrevételezésével, és az értelmezhető részek kijelölésével kezdődött.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.